divendres, 22 de juny del 2018

Tarragona sota les bombes


Tarragona sota les bombes


Ajuntament de Tarragona
El alumnes comencen la ruta a l’
Ajuntament de Tarragona on es presenta el context històric en què es va produir el sollevament militar i posteriorment com va ser el dia a dia a la rereguarda fins l’entrada de les tropes Franquistes a Tarragona el 15 de gener de 1939.


 Seguidament baixen al refugi antiaeri situat al mateix Ajuntament on se’ls explica com es va organitzar la població civil davant els insistents bombardeigs i el setge aeri per part de l’aviació legionària italiana, la Legió Còndor alemanya i la Brigada Hispana que conformaven les Forces Aèries franquistes.

Antiga audiència


A continuació es visita l’
Antiga Audiència on s’entra de ple en la postguerra i la repressió franquista i en concret en la situació d’aquelles persones que van ser encausades per donar suport a la rebel·lió, entre d’altres motius i que van ser jutjades en judicis sumaríssims. S’analitza quines diferències entre una causa civil i un consell de guerra quan a drets dels acusats i quines van ser les condicions dels judicis durant la repressió més acarnissada.

Presó de Pilats

El següent espai és la 
Presó de Pilats on complien presó els encausats en els judicis sumaríssims. Es parla de les condicions en que van viure aquestes persones i es visita l’actual Sala de Hipòlit, on esperaven l’execució de la sentencia els condemnats a mort.

Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona
Finalment, els alumnes es desplacen fins la seu de l’
Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona on entren en contacte amb la realitat d’un dels recursos més importants a l’hora de dur a terme recerques de caire històric i on se’ls presenta l’arxiu de Xavier de Salvador i Andreu, últim director del Diari de Tarragona durant la República.


i ja heu entrat al lloc web Arqueologia del punt de vista del fotògraf Ricard Martínez, segur que ja us heu fet una idea de què va la proposta que us farem, però de totes maneres ja podeu veure un petit exemple a la primera foto de la galeria d’imatges. Anem concretant:
A. Organització de l’activitat
A.1. Feu grups de tres a cinc persones de la classe.
A.2. Trieu una d’aquestes fotos o bé qualsevol altra que hi hagi a casa vostra o dels vostres avis sobre la Guerra Civil a Tarragona o bé que es pugui baixar d’Internet. Imprimiu-la en cartolina A4.
A.3. Assegurar-vos que algú del grup té compte a Instagram i que en té cert domini. Si no és així caldrà obrir un compte i veure com funciona l’aplicació.
B. Documentació
B.1Feu una recerca sobre aquest espai: què hi va passar durant la guerra, quin usos tenia en aquell moment , qui va fer la foto, quina història hi ha darrera de la foto?
Ell cas de Marina Ginestà a l’Hotel Colon (1936) fotografiada per Hans Gutmann (Juan Guzmán) va ser estudiat per Xulio García Bilbao d’EFE, que després d’analitzar el Diario de la guerra de España, de Koltsov, i investigar a lArxiu General de la Guerra Civil Espanyola de Salamanca, va acabar localitzant-la l’any 2008 quan ella tenia 89 anys.
C. Realització
C.1. El dia que feu la Ruta heu de portar la foto triada i refotografiar-la en el seu lloc. No és un problema que es vegi la vostra ma subjectant la fotografia.
C.2. Pujar la foto a Instagram amb l’etiqueta  #memoria18  #memoria nom del centre i,  a més a més,  els noms dels alumnes que formen el grup.
C.3. Si sou molt bons editant fotografies en format digital podeu fer el treball al vostre centre i serà una activitat de l’àrea de Tecnologia.
C.4. Es recomana crear un compte a Instagram especial per a l’activitat o usar el del centre amb l’etiqueta corresponent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada