divendres, 7 de setembre del 2018

La memòria històrica a l'institut

Resultat d'imatges de fotos guerra civil















L’anhel  d'aquest programa consisteix en articular un conjunt d'accions fetes des de l’aula i destinades a recuperar un tros de la nostra memòria històrica com a patrimoni comú.
També des de el Departament d’Història de  l’Institut Martí i Franquès volem  ajudar a reconstruir el relat del nostre passat  recent, i a crear una comunitat educativa més cohesionada, solidària i respectuosa amb la llibertat, la democràcia i els drets de les persones a partir del coneixement de la memòria històrica. Una altra actuació transversal que ens vertebri una mica més.
Aquestes noves generacions que passen per les nostres aules han d’excavar i trobar les restes de les seves històries familiars, relats, testimonis i les seves vivències, per tal  de que el futur no ho esborri mai de la memòria .
L’oblit o la negació d’aquestes biografies poda el coneixement històric objectiu. Aquestes memòries de les famílies de l’alumnat s’han d’arxivar, preservar, i si es pot, difondre perquè no entrin en el mal son de l’oblit.
Aquesta memòria ha d’ocupar un espai en el Centre Educatiu. Pensem que la biblioteca i el Departament d’Història serien uns bons llocs, per què tothom que vulgui documentar-se i gaudir de la memòria ho pugui fer.
Aquesta documentació i bibliografia recopilades (relats, vivències, memòries, textos,
TDR,...) se’n hauria de fer difusió a l’espai web i al racó de premsa del nostre Institut.
Pensem que la memòria hauria de comprendre des de la Segona República (1931) fins la mort de Franco (1975).
Aquest treball s’hauria d’articular en quatre àmbits:
1.       Racó de la Memòria
Documentació bibliogràfica, fotogràfica, videogràfica i material recopilat per la comunitat educativa del Centre i més potencialment des de el Departament d’Història i d’Audiovisual
2.       Espais de la Memòria
 Visites a diferents indrets durant el curs, on els alumnes haurien de passar de la narració més descriptiva que es fa a les lectures o aules a una més versemblant i més reflexiva que representa la visita dels espais històrics.
3.       Més enllà de la frontera
Les nostres visites, actuacions de Centre, activitats, espais creatius, xerrades, entrevistes, gravacions orals i de vídeo sobre la memòria, que traspassen les fronteres i ens contextualitzen des d’ un petit institut fins un marc més internacional de la Història Contemporània

4.       La Setmana creativa per la difusió i conservació  de la Memòria Històrica.
Un treball tranversal sobre la memòria, un treball en xarxa, integrador des de diferents àmbits i matèries.
Aquesta setmana seria la promoció d’activitats creatives i reflexives de recuperació i de record. Foto i  vídeo muntatges. Contemplar com tracten el tema les arts plàstiques i visuals, les arts escèniques i musicals. I des d’ altres matèries realitzar algunes lectures, passar retalls de cinema o vídeo documental. Una setmana de conscienciació. En definitiva, un autèntic plaer.


Justificació

La finalitat de la recuperació de la memòria democràtica és la restitució de la dignitat a les víctimes  i la denúncia dels períodes bèl·lics i violents de la història de la humanitat per tal que no es repeteixin. Mai la memòria històrica no ha d’obrir les portes a la revenja o al victimisme, però sí que ha de facilitar el judici objectiu i el coneixement de la veritat.
Per tant, definim memòria històrica com el dret dels ciutadans a conèixer la pròpia història i que aquesta inclogui la memòria diversa dels alumnes, pobles i dels diferents  grups.
Els ciutadans i els alumnes, concretament, hem de conèixer el nostre passat i hem de vetllar perquè no es manipuli el coneixement històric, perquè tenim dret a mirar el passat amb dignitat i, per aquest motiu, tenim dret a la memòria històrica.
Des de l’Institut Martí i Franquès volem que aquestes vivències, memòries o relats no entrin en  l’oblit i des de la font oral o documentada s’escarbi en la biografia i es mostri al col.lectiu educatiu, sense por, sense culpabilitat històrica, per què en el fons,  aquestes històries són el nostre passat, la nostra història. I aquesta hauria de servir, a més, per fer-nos millors persones humanes i no cometre o reiterar en els errors històrics. I tot això sense una politització de la memoria sinó des de un punt de mira respectuós cap a totes bandes, un punt de mira divers i més avesat a fer justicia de  la dignitat i del sofriment dels nostres avantpassats. I tot per què no es torni a repetir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada