Diferents alumnes de Batxillerat i professors de l’Institut Martí Franquès vam estar convidats, dijous 4 d’octubre del 2018, a l’acte d'inauguració de la tercera edició de Psicurt, el Festival de curtmetratges sobre salut mental que organitza la Delegació de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. El festival, que enguany compleix la tercera edició amb salut i repercussió creixent, es consolida i esdevé referent per al món de l’audiovisual, pel de la salut mental i per la ciutat de Tarragona. Jaume Descarrega, vocal de la Junta de Govern i referent de la Comissió de Cultura del COPC i Eloisa Valero, professora de l’institut Martí Franquès van coordinar aquesta invitació.
Després dels parlaments inaugurals, es va donar pas a la projecció de La llum d’Elna i al col·loqui amb la seva directora Sílvia Quer. La llum d’Elna, una coproducció de TV3 per a televisió dirigida per Sílvia Quer i escrita per Margarita Melgar, descriu la tasca de la maternitat d’Elna, del conjunt de persones liderades per Elisabeth Eidenbenz, que rescata les dones embarassades dels camps de refugiats que hi hagué a França després de la Guerra Civil espanyola (i durant la Segona Guerra Mundial) perquè puguin donar a llum en unes condicions dignes, i els procura una feina i un futur fora dels camps.
Però en el cas de la Llum d’Elna, encara més, perquè la seva protagonista, l’Elisabeth, recuperava psicològicament les dones que arribaven a la maternitat. En primer lloc, recuperava l’autoestima d’unes dones que venien d’un camp de refugiats on no eren tractades com a persones, i en segon lloc els retornava les ganes de tirar endavant gràcies a assignar-los una funció a la maternitat, primer, i d’ajudar-les a tenir objectius de futur gràcies a noves perspectives laborals. La moderadora ho va reblar: “Això és un treball d’empoderament de les dones”.
En cada intervenció, tothom manifestava el seu agraïment a la directora, per la història i emocions que els havia transmès.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada